זכויות רפואיות לאוטיסטים

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

זכויות אוטיסטים ובני משפחותיהםאוכלוסיית האוטיסטים ובני משפחותיהם (הורים, אפוטרופוסים וכדומה), מתמודדים עם אתגרים שאין להקל בהם ראש.

זכויותיו של מי שמאובחן כאוטיסט בביטוח לאומי ובמשרד הרווחה, מוענקות כבר מגיל צעיר. בין יתר הזכויות ניתן למנות את ההשתלבות במסגרות מיוחדות בחינוך היסודי והעל יסודי, קבלת קצבאות שונות, סיוע בתחום המגורים והעבודה ועוד.

חשיבות האבחון

לפני שנדון על הזכויות השונות שמגיעות לאוכלוסיית האנשים מאובחנים כאוטיסטים בישראל, חשוב להכיר על קצה המזלג את נושא האבחון. שלא כמו בעבר, כיום ידוע היטב שישנם הבדלים משמעותיים בין אנשים שונים הסובלים מלקות זאת. מונח הקשת האוטיסטית מבהיר זאת היטב.

היכולת לאבחן טוב יותר את האוטיסט יכולה להתבטא ביכולת טובה יותר לספק כלים להשתלבות בחברה, לשיפור יכולת התקשורת, למסגרות מותאמות בחינוך, בלימודים, בעבודה ועוד.

על רקע דברים אלה, נספר שבתחום האבחון שמורה הזכות לקיים תהליך מובנה בסיוע הממסד הרפואי והמאבחנים המקצועיים. המאבחנים יהיו לרוב אנשי מקצוע מתחומי הרפואה או הפסיכולוגיה, כמובן בעלי הרקע המתאים.

תביעה לקבלת גמלה

מכיוון שמדובר בלקות שמופיעה כבר בגיל צעיר, יתכן שאף מרגע הלידה, יש לדעת שבמצבים מסוימים זכאי הילד לגמלת ילד נכה. גמלה זו משולמת מתוקף ההגדרה של ילדים בעלי צרכים מיוחדים והיא ניתנת על ידי המוסד לביטוח לאומי לאחר הליך מסודר.

כדי לקבל גמלה זו, יש לפנות למוסד לביטוח לאומי באמצעות טופס תביעה לגמלת ילד נכה. במידה ומדובר על ילד שנמצא במוסד חינוכי או במסגרת מותאמת אחרת, חשוב למסור דו"ח מאת המוסד על תפקוד כללי ועל טיפולים אותם הוא מקבל. במקביל יש להוסיף את כל מסמכי האבחון ואת חוות הדעת שנאספו.

מכיוון שרבות מהמשפחות נעזרות בעובדת סוציאלית ובשירותי הרווחה, חשוב לדעת שניתן להיעזר באנשי השירות הסוציאלי בהגשת התביעה.

לאחר הגשת התביעה יתכן ותידרש נוכחות ההורים בזמן התכנסותה של וועדה רפואית שדנה בעניינם. עם זאת, ביטוח לאומי מגלה גמישות ומאפשר למי שמעוניין בכך לבקש להימנע מזימון לוועדה רפואית.

זכויות נלוות

בין אם מדובר במקבל קצבה קטין ובין אם מדובר במקבל קצבה בגיר, חשוב לדעת שמקבלי קצבאות נכות זכאים לזכויות נוספות. בין הזכויות הנוספות הללו נזכיר את הקצבה לשירותים מיוחדים, הנחות במיסוי (מס הכנסה, ארנונה) וכן הקלות בתשלומים למוסדות שונים.

יש לציין שחלק מהזכויות הללו יצריכו פניה נפרדת למוסדות השונים כגון רשויות המס, עירייה, בזק, משרד השיכון וכן הלאה.

זכויות בחינוך

על מנת לאפשר לצעירים הסובלים מלקויות על הקשת האוטיסטית להתמודד בצורה טובה יותר עם מצבם ולקבל כלים טובים יותר לשיפור מיומנויות חברתיות וקוגניטיביות, רבות מהזכויות מתמקדות בצרכים חינוכיים.

בנושא זה הזכויות מתחילות כבר בגילאים צעירים וכוללות השתלבות במסגרות לילדים בגילאי טרום בית הספר וכן בתי ספר וכיתות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, גם בהמשך הדרך.

נעזרים במשרד הרווחה

בנקודה זו נציין שעל מנת לממש רבות מהזכויות הייחודיות לצעירים ולבוגרים המאובחנים כאוטיסטים, יש לפנות מלבד לביטוח לאומי גם למשרד הרווחה. פניה למשרד הרווחה יכולה לסייע במציאת פתרונות מותאמים בתחומי החינוך, הרווחה, הדיור והעבודה.

הפתרונות בתחומים הללו מגוונים ביותר וניתנים הן לאנשים המתגוררים בבית והן לאלה שמתגוררים מחוצה לו. בתחום התעסוקה מסייע משרד הרווחה, בסיוע גורמים נוספים ועמותות וולונטריות, לשילוב במרכזי תעסוקה מותאמים.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום לעו"ד הראל יטיב! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

072-3940742 דילוג לתוכן