תפקידה של ועדת תביעות

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

ועדת תביעותהמוסד לביטוח לאומי, הפועל על פי "חוק הביטוח הלאומי", פועל בימים אלה על מנת לתקן עוול היסטורי. על פי קביעות קודמות אמור היה ביטוח לאומי להפעיל מנגנון מסודר, שנקרא בשם וועדת התביעות. מנגנון זה נועד במקורו בכדי לשמש כל אדם מקרב הציבור שמבקש ערכאה גבוה אליה יוכל לפנות במידה שהחלטות המוסד בעניינו אינן נראות לו נכונות.

מדוע ניאות המוסד לבצע את השינוי אותו הוא היה מחויב לבצע ומה המשמעות של צעד זה מבחינת האזרחים – על כך נסביר בשורות הבאות.

תובעים את הביטוח

למרות שהמוסד לביטוח לאומי הינו גוף כמו ממשלתי, שמחויב להתאים את עצמו למציאות ולהיות משען לאוכלוסיות במצוקה, יש לזכור שמדובר על מנגנון שעובד בדומה לחברת ביטוח פרטית. כדי להבהיר למה הכוונה נסביר שכל מי שזכאי לזכויות שונות, לקצבאות, לפיצויים וכיוצא באלה, לא יקבל בדרך כלל את המגיע לא אם לא יקום ויתבע את זכויותיו.

מנגנון התביעות הזה נכון עבור אזרחים שנפגעו בתאונת עבודה, עבור אנשים שאיבדו את מקור פרנסתם ואין ביכולתם למצוא עבודה, עבור אנשים שנפגעו בתאונת עבודה, עבור אנשים שסובלים מבעיות רפואיות או מנכות, עבור קשישים וחולים ועוד.

כאשר מקור התביעה הוא בעיה רפואית, למשל, יצטרך האזרח המגיש תביעה לביטוח הלאומי לעמוד בפני ועדה רפואית.

ועדה זו נועדה כלי לקבל את ההחלטה האם יהיה זכאי התובע לקבל זכויות שונות הנובעות ממצבו הרפואי. הועדה תחליט, למשל, בהתאם לרשימת ליקויים המצויה בספר להם גם משמעות בקבלה של זכויות נוספות, הן מטעם המוסד לביטוח לאומי והן מצד רשויות שונות נוספות.

וועדת התביעות האמורה, אותה הזכרנו בתחילה, נועדה להוות מנגנון עזר נפרד מהוועדות הרפואיות, מעין סוג של בוררות בין מקבלי ההחלטות בביטוח לאומי לבין אזרחים שתבעו את המוסד וההחלטה שבעניינם נראית להם לקויה, בלתי מקצועית, או בלתי נכונה. גם כיום ניתן להגיש ערעור אודות החלטה שקיבל המוסד אלא שוועדת התביעות אמורה להיות גורם חיצוני, פחות תלוי ופחות ביורוקרטי.

דואגים לאזרח

מכיוון שעלו טענות קשות אודות התנהלות המוסד לביטוח לאומי, גורמים חברתיים פעלו על מנת לקדם את הקמת המנגנון של ועדת התביעות.

אחד הגורמים המרכזיים שמגיע להם קרדיט בהתממשות הועדות הללו הוא עמותת אומץ. העמותה, בסיוע בג"ץ, הביאה לכך שהמוסד לביטוח לאומי הסכים להקים ארבע ועדות אזוריות שישמשו כוועדות הנדרשות.

מימוש ההחלטה נקבע לתחילת שנת 2014 אולם גם עם חלוף המועד לא מומשה החלטת בית המשפט ומכך יצא הציבור ניזוק. מקוממת במיוחד היא העובדה שלא מדובר על מוסד פרטי שמרשה לעצמו להתעלם מהחלטת בית המשפט כי אם מדובר על מוסד חברתי מוביל ובעל חשיבות. עמותת אומץ, שנכנסה לתמונה פעם נוספת ופנתה לבית המשפט הביא הפעם להכרזה מטעם ביטוח לאומי על הקמתו של מוסד וועדת התביעות, לרווחת המבוטחים דהיינו הציבור בישראל.

לא מוותרים על הזכויות

על פי מחקרים רבים, לא מעט אנשים שהגישו תביעות שונות למוסד לביטוח לאומי ותביעתם נדחתה, אינם פועלים בכדי לממש את זכותם לערער על ההחלטה. ועדת התביעות, שתפעל בארבעה אזורים ברחבי הארץ (תל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע), תהווה מקור חשוב אליו ניתן להגיש קובלנה ולקבל תשובה מקצועית.

חשוב לקחת בחשבון שהפניה לוועדה האמורה צריכה להתרחש בתוך פרק זמן קצר ממועד קבלת התשובה מביטוח לאומי. מי שלא יגיש את הקובלנה בעניינו בתוך חצי שנה מקבלת התשובה מביטוח לאומי לא יכול לקבל סעד מתאים מועדת התביעות.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום לעו"ד הראל יטיב! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

072-3940742 דילוג לתוכן