מחלות מקצוע

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

מחלות מקצועמחלת מקצוע הינה מחלה בה לקה עובד במהלך עבודתו. ישנם מקרים בהם אופי משלח היד עלולים ליצור מחלה מסוג כלשהו הנובעת מהעבודה.

בניגוד לתאונה בעבודה, מחלת מקצוע אינה מקרה של פגיעה חד פעמית שאירעה במקום מסוים ובזמן נתון. מחלת מקצוע היא מחלה שהתגבשה אצל העובד בגלל תנאי עבודתו. הגדרת החוק "מחלת מקצוע" הוא מצב שבו חלה בה השכיר עקב עבודתו אצל המעביד או מטעמו, או מחלה שחלה בה המבוטח העצמאי עקב הפעולות הנדרשות ממנו מתוקף תפקידו.

בחוק הביטוח הלאומי מופיעה בנוסף, רשימה של סעיפי ליקוי ומחלות נפוצות. "מחלת מקצוע" מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי רק אם מצויה היא באחת הרשימות.

ליקויים רפואיים המצוינים בחוק יוצגו יחד עם אחוזי הנכות אשר מוענקים לסובלים מאותו הליקוי. במסגרת עבודתם מועסקים חשופים למחלות מקצוע שונות כאשר הנפוצות הן:

  • בעיות שנגרמו עקב עבודה פיזית קשה אשר העמיסה על הגב וגרמה לכאבים
  • מצבים בהם המועסקים מחויבים להרים את קולם מתוקף תפקידם ונגרמת צרידות בגרונם וליקוי קול למשל, מורה. כמו כן, גם ליקויי שמיעה וטינטון הן סוג נפוץ של מחלות מקצוע.
  • מועסקים אשר עבדו בסביבה של קרינה ונחשפו לסביבה כימית ומסכונת שבגללה חלו במחלת הסרטן.

המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלת מקצוע בתנאים מסוימים

על פי חוק הביטוח הלאומי בכדי שמחלת תוכר כ"מחלת מקצוע" יש להוכיח למוסד לביטוח לאומי קשר ישיר בין התפתחות המחלה למשלח ידו ועיסוקו.

המבוטח יגיש את טופס התביעה לביטוח הלאומי בצירוף מלוא המסמכים הרפואיים המעידים על מצבו הרפואי של המבוטח ואשר מצביעים על נתונים המשייכים בין המחלה לתנאי העבודה ושוללים תחלואה טיבעית הקשורה לגילו או למצבו הרפואי של המבוטח.

זו משימה לא פשוטה בכלל למבוטח להוכיח כי אכן ישנו קשר בין הפגיעה לעיסוק עבודתו. המוסד לביטוח לאומי מציב תנאים רבים בהם צריך המבוטח לעמוד לצורך ההכרה כחולה במחלת מקצוע. לאחר הגשת הבקשה יעבור המבוטח גם דרך וועדה רפואית שתפקידה לקבוע את אחוזי הנכות שנותרו לו כתוצאה מהמחלה.

בתי דין אינם מקלים ראש מול תביעות ונוהגים ביד קשה מול תביעות. למשל, מקרים של תלונות מועסקים על שמיעה ירודה המבקשים הקלות במצבם כיוון שהיו חשופים לרעש מזיק במקום עבודתו. החוק כיום מציב רף מחמיר מאוד בכל הנוגע לתלונות רעש. עובדה זו, מפחיתה את מספר הפניות והתביעות מביטוח לאומי באופן משמעותי.

באם דוחה המוסד לביטוח הלאומי את תביעתו של מבוטח ואינו מכיר במחלה כ"מחלת מקצוע" יכול המבוטח להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה על מנת שזה יבקר את עבודתו של  פקיד התביעות מטעם הביטוח הלאומי.

בשנים האחרונות המחוקק מכיר בסדרה של פגיעות זעירות חד פעמיות כתוצאה מ"מחלת מקצוע".

מיקרוטראומה – תפקיד המנגנון בהגדרת מחלת מקצוע

מיקרוטראומה פירושה – פגיעות זעירות חוזרות ונישנות אשר נגרמו לעובד במהלך עבודתו באיבר מסויים בגופו, במהלך השנים ואשר התגבשו לפגיעה מסוימת. משמעות המיקרוטראומה פועלת כמובן לטובת המבוטח ואומרת כי החוק מכיר במקרה בו עובד הוכיח כי במסגרת עבודתו עשה באופן שיטתי פעולה מסוימת אשר גרמה לאיבר מסוים להישחק. בעקבות מצב השחיקה נפגעה בהכרח יכולתו לעבוד על בסיס יום יומי ולכן הוא ייחשב כ"מחלת מקצוע".

דוגמא למיקרוטראומה היא תביעתה של קופאית בסופרמקרט אשר עשתה שימוש קבוע בידה השמאלית כדי להעביר מוצרים מחלק אחד של שולחן הקופה לחלקו השני. עם הזמן, ובעקבות אותה תנועה מונוטונית חוזרת ונישנת היא חלתה בדלקת בכתף יד שמאל והוכרה כחולה ב"מחלת מקצוע" בעקבות התפתחות הדלקת.

על העובדת להוכיח כי בתחום עבודתה השוטפת מנגנון התנועה שלה היה אחיד כל הזמן ולכן, בעקבות נגרמה הדלקת אשר שיבשה את התפקוד היום יומי שלה. דוגמא נוספת להיווצרות מיקרוטראומה הינה עבודה מול מחשב אשר עלולה ליצור חוסר בתפקוד אצבעות הידיים או הגב.

על מנת להוכיח כי עובד סובל מפגיעה במנגנון של מיקרוטראומה אשר תוכר כ"מחלת עבודה" עליו לעמוד במספר מבחנים כאשר אחד מהם הוא להוכיח כי כל אחת מאותן פגיעות זעירות חוזרות ונישנות הינה פגיעה עצמאית אשר ניתן לאתרה מבחינת מקום וזמן.

כמו כן יש להוכיח כי הצטברותן של פעולות אלה גרמה למחלה, וזאת בניגוד למצב רפואי תחלואתי אשר רק הגביר מחלה קיימת, למשל.

חוות דעת רופא מומחה

הגשת חוות דעת של רופא מומחה בתחום נכותו הינה תנאי הכרחי למוסד לביטוח הלאומי. בחוות דעת זו, ייתן הרופא את דעתו על הנכות הרפואית שנותרה למבוטח שנפגע במהלך עבודתו. הגשת חוות הדעת בצירוף לתביעה היא חשובה שכן כבר בשלב זה הרופא המומחה מצביע במסגרת חוות הדעת על הקשר האינטגרלי בין מצבו הבריאותי הרעוע של העובד לבין עיסוקו ומשלח ידו.

ישנן מחלות מקצוע אשר הינן ברורות לעין ופשוטות להוכחה. תביעות אלו לרוב אינן נתקלות בקשיים ומאושרות על ידי המוסד לביטוח לאומי.

הבעיה מתחילה בעיקר כאשר המדובר על מחלה שנויה במחלוקת בגין מצב רפואי קודם או חוסר היכולת של העובד להוכיח את מנגנון עבודתו. במקרים אלו כדאי להקדים ולהיוועץ עם עורך דין מומחה בתחום אשר יוכל ללוות את המבוטח לאורך תהליך התביעה.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום לעו"ד הראל יטיב! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

072-3940742 דילוג לתוכן