מהי נכות משוקללת?

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

נכות משוקללתלקביעת אחוזי הנכות עבור חולים, נכים ופצועים בישראל ישנה משמעות רבה. אחוזי הנכות שיקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי, באמצעות ועדה רפואית, הם אלו שישפיעו באופן מוחלט על הזכויות השונות שלהן יהיה זכאי הנכה (הן מטעם ביטוח לאומי והן מטעם מוסדות שונים).

תקנות הביטוח הלאומי קבעו מספר דברים חשובים המשפיעים על אחוזי הנכות ובהם העובדה שמי שסובל מליקויים שונים תחושב עבורו נכות כוללת ומצטברת. בהקשר של חישוב זה יש לזכור שלא מדובר על חישוב חשבונאי פשוט כי אם על צורת חישוב שונה, של נכות משוקללת.

נכות וביטוח לאומי

לפני שנסביר מהי בדיוק נכות משוקללת וכיצד מחשבים אותה באופן מדויק, נסביר מעט אודות הקשר שבין נכויות שונות, המוסד לביטוח לאומי ודרך ההכרה בליקויים – גופניים ו/או נפשיים.

המוסד לביטוח לאומי הוא ארגון גג שנועד להסדיר את זכויותיהם של כלל אזרחי המדינה, העומדים בקריטריונים שונים. בין היתר נועד המוסד לביטוח לאומי לאפשר רמת חיים מינימאלית לאנשים שאינם יכולים לעבור ולהתפרנס מחמת מחלה או נכות, וזאת למשך תקופה מוגבלת או לצמיתות.

על מנת לקבל את התגמולים השונים מביטוח לאומי, בין אם מדובר בקצבאות ובין אם מדובר בתגמולים חד פעמיים עבור אירועים שונים (לידה, תאונת עבודה וכן הלאה), יש צורך לעמוד בכללים מדויקים ולרוב גם להגיש תביעה מתאימה. עבור אנשים שנפגעו, נפצעו או חלו, מהלך התביעה כולל גם התכנסות של וועדה רפואית שנועדה לקבוע את היקף הנכות הרפואית שממנה סובל התובע.

עוד לפני הגשת התביעה מומלץ לאסוף את כל המסמכים הרפואיים, חוות הדעת המקצועיות ומסמכים נוספים שיכולים לשפוך אור על מצבו של החולה ועל יכולת התפקוד שלו. במהלך התכנסות הוועדה הרפואית חשוב להתייחס לכל פרט, לכל ליקוי רפואי ולכל בעיה תפקודית שממנה סובל הנפגע.

נציגי המוסד לביטוח לאומי מסתמכים על רשימה של כללים ותקנות, כאשר הללו קובעים שמי שסובל מכמה ליקויים או בעיות רפואיות שונות יוכר על פי רוב כבעל נכות מצטברת שנקבעת בחישוב מיוחד.

סיכום שאינו חשבונאי

חלק גדול מהציבור הפונים למוסד לביטוח לאומי במטרה לקבל הכרה וזכויות שונות בתור נפגעים או בתור ככים, סובל מכמה ליקויים במקביל. בניגוד לדעה הרווחת, מי שסובל מכמה ליקויים במקביל לא יכול לחבר אותם בסיכום חשבונאי פשוט בכדי לקבל את דרגת הנכות הרפואית התקפה עבורו.

לדוגמא – מי שסובל מפגיעה בגב שמהווה נכות של 40 אחוזים ובמקביל סובל גם מירידה בשמיעה שמהווה נכות של 20 אחוזים, איננו נחשב למי שסובל מ-60 אחוזי נכות (דהיינו 40 + 20). צורת החישוב הנכונה תהיה בצורה של חישוב משוכלל, כאשר סעיף הליקוי המרכזי יובא ראשון ויוכר במלואו ולאחר מכן יצטרפו הסעיפים הבאים, באופן חלקי.

בדוגמא שלעיל, אחוזי הנכות יקבעו בצורה הבאה:

ראשית, עבור סעיף הליקוי בגין הפגיעה בגב יוכל הנפגע כבעל 40 אחוזי נכות באופן מלא.

שנית, יבוצע חישוב של סעיף הליקוי הבא, כאשר האחוז של הליקוי יוכפל ב-60 אחוז (כלומר האחוזים ה"בריאים", שנותרו לאחר הפחתת הנכות מהסעיף הראשון). כך, לאחר ההפחתה של 40 האחוזים, נותרו 60 אחוזים שאותם יש להכפיל באחוזי הפגיעה בשמיעה. לכן – 20 אחוז (0.2) כפול 60 אחוז (0.6) יתנו תוצאה של 0.12 שהם 12 אחוזים.

תוצאת החישוב דלעיל תהיה 52 אחוזים – 40 אחוזים בגיל הליקוי הראשון ועוד 12 אחוזים עבור הליקוי השני. יש לציין שדרך חישוב זאת תתקיים גם כאשר יהיו יותר משני ליקויים והתוצאה הסופית תהיה לא יותר ממאה אחוזים.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום לעו"ד הראל יטיב! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

072-3940742 דילוג לתוכן