עוסק מורשה וביטוח לאומי

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

עוסק מורשהעוסק מורשה הינו עצמאי הנדרש להתנהל בכוחות עצמו מול רשויות המס, להגיש דו"חות על הכנסות והוצאות תקופתיות לרשויות אלה, ולשלם מסים בהתאם.

אחת מרשויות המס מולן נדרש עוסק מורשה לעבוד הינו המוסד לביטוח לאומי. להלן יובא פירוט הפעולות שעל עוסק מורשה לנקוט בבואו להתנהל מול המוסד לביטוח לאומי.

הגדרת עוסק מורשה

עוסק מורשה הינו עצמאי אשר מחזור ההכנסות השנתיות שלו עולה על סכום ההכנסות המינימאלי הקבוע בחוק (הסכום המינימאלי משתנה מדי שנה. בשנת 2011 עמד סכום זה על 74,972 ₪ לשנה).

במידה והכנסתו של עצמאי היא מעל גובה מינימאלי זה עליו להירשם בכל רשויות המס (מס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ) כעוסק מורשה.

על עוסק מורשה לשלם מעבר למס הכנסה וביטוח לאומי גם מע"מ. מכיוון שכך, הוא זכאי לגבות מלקוחותיו מע"מ בנוסף לתמורה אותה הוא דורש. כמו כן הוא רשאי לגבות מע"מ תשומות מול הספקים.

גובה המע"מ אותו נדרש העוסק המורשה לגבות מלקוחותיו הוא בגובה המע"מ במשק ועומד על כ 17% (נכון לעדכונים בחוק לקיץ 2012 ).

את הדיווחים לרשויות המס נדרש העוסק המורשה לעשות מדי חודשיים, מטלה הדורשת עבודה רבה.

דרישות מעוסק מורשה בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי

ביטוח לאומי מתייחס למונח "עצמאי" באופן שונה מאשר מסגרות המס האחרות (מס הכנסה ומע"מ). בעוד שרשויות המס האחרות רואות בכל אדם אשר עובד באופן עצמאי כ"עצמאי" הרי שביטוח לאומי מגדיר מיהו עצמאי ביחס אליו. בהתאם להגדרות הביטוח הלאומי עצמאי הוא אדם העומד באחת משלוש ההגדרות הבאות:

  • אדם העוסק במשלח ידו במשך 20 שעות שבועיות לפחות.
  • אדם שהכנסתו החודשית הממוצעת גבוהה מ 50% של השכר הממוצע במשק. בשנת 2012 גובה השכר הממוצע הינו כ 8619 ₪. לפיכך 50% משכר ממוצע זה הינם כ 4309.5 ₪ לחודש. כל מי שמרוויח למעלה מזה ייחשב עצמאי על ידי ביטוח לאומי.
  • אדם שעובד במשלח ידו זה כ 12 שעות בשבוע בממוצע, והכנסתו מעבודה זו עולה על 15% מהשכר הממוצע במשק. (עולה על 1292 ₪ לחודש).

אדם העובד באופן עצמאי אך אינו עומד באף אחד מהקריטריונים הנזכרים לעיל, יוגדר על ידי המוסד לביטוח לאומי כ"עצמאי שאינו עונה להגדרה".

"עצמאי שאינו עונה להגדרה" אשר עובד בעבודות נוספות יידרש לשלם את מסי הביטוח הלאומי, אך לא יהיה זכאי לזכויות שונות בביטוח לאומי כגון: גמלת נפגעי עבודה וגמלאות נוספות.

למעט מקרים בהם אדם עובד כשכיר, ובנוסף מוגדר על ידי ביטוח לאומי כ"עצמאי שאינו עונה להגדרה", אך הכנסותיו ממשלח ידו כעצמאי אינן עולות על 25% מגובה השכר הממוצע במשק. במצב שכזה, האדם לא יידרש לשלם ביטוח לאומי על הכנסתו הנוספת מעבודתו כעצמאי.

מה צריך לעשות כדי לפתוח תיק של עוסק מורשה (עצמאי) בביטוח לאומי?

הצעד הראשון הוא מילוי טופס "דין וחשבון רב – שנתי (טופס 6101 )". את הטופס ניתן להוריד בקלות דרך אתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי, או לקבלו באחד מסניפי המוסד.

בטופס יש להקפיד למלא בצורה מדויקת את הפרטים הבאים:

  • פרטים מדויקים ומלאים של ממלא הטופס.
  • הערכה של שעות עבודה שבועיות בממוצע.
  • המועד המדויק בו החל ממלא הטופס לעבוד כעצמאי.
  • צפי של רווחים ממוצעים לחודש.

בהתאם לפרטים שימולאו בטופס קובע המוסד לביטוח לאומי את מעמדו של ממלא הטופס ואת גובה הסכום החודשי אותו יהיה עליו לשלם. הסכום לתשלום הינו מדורג בהתאם לגובה ההכנסות.

עוסק מורשה מחויב בתשלום לביטוח לאומי, ועליו להסדיר את הנושא באופן פורמאלי מול המוסד לביטוח לאומי.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

073-3753264 דילוג לתוכן