מהי נכות קבועה וכיצד ביטוח לאומי מתייחס למצב זה?

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם מיד

סובל מנכות קבועה, בדקת את כל הזכויות המגיעות לך?המונח נכות נועד לתאר מצב בו אדם מתמודד עם מגבלה מסוימת, גופנית או נפשית, אשר פוגעת באופן ממשי ביכולתו להתנהל באופן יומיומי, בדומה לכל בן אדם אחר.

מטבע הדברים, נכות היא הגדרה סובייקטיבית, אשר מאפייניה משתנים מאדם לאדם, ומסיבה זו החוק בישראל מתנהל בשיטה של "אחוזי נכות", כאשר ככל שנכותו של האדם פוגעת באופן משמעותי יותר ביכולת התנהלותו היומיומית, כך יוגדרו לו אחוזי נכות גבוהים יותר.

כידוע, התמודדות עם נכות אינה קלה עבור הנפגע, וזאת הן מבחינה אישית והן מבחינה כלכלית. מסיבה זו, החוק בישראל מכיר בזכותם של הסובלים מנכות ליהנות משורה של הטבות כספיות שונות, אשר נקבעות בראש ובראשונה בהסתמך על מידת חומרתה של הנכות, ועל השפעתה היומיומית על הסובל ממנה.

במדינת ישראל, הגורם המוסמך לקבוע את אחוזי הנכות של אדם, ומשכך את היקף ההטבות להן הוא זכאי, הוא המוסד לביטוח לאומי, וזאת מתוקף החוק.

מהי נכות קבועה?

נכות קבועה, המוכרת גם בשם "נכות יציבה", מתייחסת למצב בו נמצא כי מצבו הרפואי של האדם מוגדר כ"יציב", ולא צפוי להשתפר או להתערער בעתיד הקרוב או בכלל. כך לדוגמא, במידה והאדם איבד את מאור עיניו, הרי שחרף ההתפתחות הרפואית המואצת במהלך העשורים האחרונים, הרי שלרוב מדובר במצב שאינו הפיך, מה שיוביל את גורמי המוסד לביטוח לאומי להגדירו כסובל מנכות קבועה.

חשוב לזכור, כי בניגוד לתפיסה הנפוצה, לא כל נכות היא בהכרח דבר קבוע, ובמקרים רבים נכות יכולה להיות אך מצב זמני, אשר תיעלם בעקבות שיפור משמעותי במצבו של הנפגע.

כך לדוגמא, אדם המתמודד עם מחלה זמנית קשה, אשר פוגעת באופן ניכר ביכולתו להתנהל באופן עצמאי במהלך היום יום, עודנו יוגדר כנכה, אך לתקופה זמנית, וזאת מאחר ובעתיד צפוי שיפור ניכר במצבו הרפואי.

ההטבות המוענקות לסובלים מנכות קבועה מביטוח לאומי

החוק קובע, כי כל תושב ישראלי מגיל 18 ומעלה ועד הגיעו לגיל היציאה לפנסיה, הסובל מנכות פיזית או נפשית אשר בגינה איבד את יכולתו להשתכר ברמה של לפחות 50%, זכאי ליהנות מקצבת נכות כללית, אשר מועברת לחשבון הבנק שלו מדי חודש בחודשו, וזאת בכפוף לעמידתו לתנאי הסף הבאים:

  • כושר עבודתו נפגע ברמה של לפחות 50%.
  • במידה ועובד, הכנסתו החודשית מעבודה פחותה מ-60% מהשכר הממוצע במשק.
  • גם עקרת בית זכאית ליהנות מקצבת הנכות הכללית, וזאת כל עוד אינה מועסקת בעבודה כלשהי, ונמצא כי איבדה את יכולתה לעסוק במטלות הבית בדרגה של 50% ומעלה.

על מנת לממש את זכותו לקבלת קצבת הנכות הכללית, על המבקש לפנות בבקשה מסודרת לסניף הביטוח הלאומי הסמוך למקום מגוריו, ולאחר מכן יזומן לבדיקה על ידי ועדה רפואית הפועלת מטעם גורמי המוסד לביטוח לאומי. הועדה הרפואית היא זו שקובעת את דרגת אי הכושר של הנפגע, ובהתאם לכך את סכום הקצבה לה הוא זכאי.

סכום הקצבה המלא, המשולם למי שהפגיעה ביכולת השתכרותו עומדת על 100%, הינו 2,342 ₪ נכון לשנת 2014. במידה ולאדם נקבעו אחוזי נכות נמוכים יותר, הרי שהקצבה לה הוא זכאי מחושבת בהתאם לאחוזים אלו.

כמו כן, אדם אשר נקבעו לו אחוזי נכות רפואית בדרגה של 50% ומעלה, וכן דרגת פגיעה בכושר השתכרות אשר נאמדת על 75% ומעלה, זכאי גם ליהנות מקצבה כספית נוספת, וזאת כל עוד אינו מתגורר במוסד טיפולי או סיעודי. גם תוספת זו נקבעת בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית, ובסכום הנע בין 380-250 שקלים.

משרד עו״ד הראל יטיב

אנו מתמקדים בסיוע לאנשים במיצוי זכויותיהם מהביטוח הלאומי. כולל ייעוץ מקצועי, סיוע במילוי טפסים וניהול הליכים מול הביטוח הלאומי. הצוות שלנו מורכב ממומחים בתחום הביטוח הלאומי, שיודעים להתמודד עם מגוון רחב של סיטואציות ולהביא לתוצאות מיטביות ללקוחותינו.

אל תוותרו על הזכויות שלכם, התקשרו עוד היום לעו"ד הראל יטיב! 
השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

072-3940742 דילוג לתוכן